Gebruikersadvies & onderhoud

Voorkom schade aan uw laarzen, volg de onderhoudsadviezen van ZOO Adventure op

ZOO Adventure laarzen zijn duurzaam en eenvoudig te onderhouden. Het leer dat wordt gebruikt bij deze outdoorlaarzen is puur natuur heeft verzorging nodig net als uw eigen huid.

Schoonmaken

 • Het leer bij voorkeur afspoelen met schoon lauw water en intussen met een zachte doek of spons afnemen. (Geen hogedrukspuit gebruiken, gewoon stromend water.)
 • Vlekken die minder eenvoudig zijn schoon te maken kunt u reinigen met ZOO Adventure Cleaner.
 • ZOO Adventure Cleaner
  Te gebruiken op de nubuck, gevette nubuck en Teflon nylon gedeeltes van onze outdoorlaarzen. Spray de foam over de vlek. De foam zachtjes inwrijven op de vlek met een droge schone spons. Een half uur laten intrekken. Kort onder stromend water afspoelen en op een natuurlijke manier laten drogen. Om kringen en kleurverschillen te vermijden is het raadzaam om een wat groter oppervlak dan de vlek te behandelen.
 • Lichte vetvlekken kunt u met schoon lauw water en weinig zeep, het liefst baby zeep, afspoelen en intussen afnemen met een zachte doek of spons.


Drogen

 • Drogen is belangrijk! Dus goed onderhouden is ook de laarzen de gelegenheid geven om te laten drogen. Niet bij een verwarming of andere warmtebron. De natuurlijke vetten van de huid drogen bij dit soort warmte uit, waardoor het leer zou kunnen scheuren, breken en haar souplesse verliest.
 • De laarzen op kamertemperatuur laten drogen zou het beste zijn.
 • In verhouding tot de gemiddelde leren huiden, drogen deze huiden sneller doordat zij zijn geïmpregneerd met een water- en vuilafstotend vloeibaar middel.
 • Uw laarzen moeten de kans krijgen om ook goed van binnen te luchten.


Voeden (onderhouden) van het Performance leer

 • Om het Performance leer soepel, de kleur fris en de functie QuickDry goed te houden moet het geïmpregneerde leer worden gevoed, net als uw eigen huid. Voor de leersoorten van ZOO Adventure zijn er diverse ZOO Adventure Hydra Crèmes om het leer te hydrateren. Smeer geen vet of olie op onze laarzen, de poriën van de leren huid kunnen daarvan verstopt raken, de QuickDry functie en de functie van het Acquastop membraan aantasten. Met als gevolg dat het membraan haar functie van waterdichtheid kan verliezen.
 • De laarzen na zijn na aankoop klaar voor gebruik, u hoeft ZOO Adventure laarzen niet te behandelen.
 • Na een aantal weken van intensief gebruik kunt u het beste, met name het voet gedeelte, insmeren met ZOO Adventure Hydra Creme. Dit om het leer voeding te geven waardoor het soepel blijft en haar werkende functie behoudt. De poriën van de huid raken door de Hydra Creme niet verstopt.
 • Uitstraling van het leer. Het leer kan hard en uitgedroogd raken en haar souplesse en uitstraling verliezen als u de laarzen niet goed verzorgt. Als het leer gevoed is dringt het water minder snel en minder diep in de poriën van het leer dan wanneer het leer droog is. Het leer moet worden gevoed, daarmee voorkomt u uitdroging en frist u de kleur op.


  Kies de juiste Hydra Creme voor het materiaal van uw laarzen.

 • ZOO Adventure Hydra Creme Intens – voor Nubuck leer Bekijk en bestel
  Breng de ZOO Adventure Hydra Creme Intens aan op de laarzen, met name op het voetgedeelte. De creme gelijkmatig & zachtjes uitsmeren met de bijgeleverde borstel zonder te drukken en de laarzen op een natuurlijke manier laten drogen. Niet uitpoetsen na het uitsmeren/aanbrengen van de creme. De frequentie van het voeden van de huid hangt af van de intensiteit van het gebruik.
 • ZOO Adventure Hydra Wax – voor Gevet Nubuck leer Bekijk en bestel
  Breng de ZOO Adventure Hydra Wax voorzien van aanbrengspons, dun aan en gelijkmatig inwrijven. Niet uitborstelen of poetsen. Laat de laarzen op een natuurlijke manier 15 minuten drogen. De frequentie van het voeden van de huid hangt af van de intensiteit van het gebruik.
 • Niet insmeren met “vet”, daar reageert het nubuck leer niet goed op. Het nubuck leer absorbeert het vet te veel doordat natuurlijk nubuck leer meer openstaande poriën heeft dan glad leer. Wanneer het doordringt in de huid verliest het haar uitstraling en zou de kleur kunnen veranderen. Na aanhoudend gebruik van insmeren met vet kan het zover de huid intrekken dat het Acquastop membraan wordt aangetast en niet meer goed ademt en of waterdicht is. Uw voeten zullen klam en nat aanvoelen. Herstel is niet mogelijk en deze schade valt niet onder de garantie. Dit wordt voorkomen door uw laarzen te verzorgen volgens onze adviezen en met de door ons geselecteerde, geschikte onderhoudsproducten. Niet insmeren met vet dus!


Bescherm het Performance leer

Bescherm de toplaag van het nubuck Performance leer en het gevette nubuck Performance leer. Waarom is dit nodig? Van oorsprong heeft het Performance leer een bewerking die ervoor zorgt dat het leer waterafstotend en vuilafstotend is, ook deze toplaag is, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, onderhevig aan slijtage. Om de functies (waterafstotend en vuilafstotend) langer te beschermen, is regelmatig behandelen met ZOO Adventure Protector spray aanbevolen. Dit heeft niets te maken met de waterdichtheid van het product, het Acquastop membraan tussen het bovenmateriaal en voeringmateriaal zorgt hiervoor!

 • ZOO Adventure Protector spray – voor Nubuck, Bekijk en bestel
  Breng de ZOO Adventure Protector spray aan op de laarzen door te sprayen op een afstand van ongeveer 20 cm. Laat de bespoten laarzen op een natuurlijke manier drogen in een goed ventilerende ruimte. De frequentie van het beschermen van de toplaag van het materiaal hangt af van de intensiteit van het gebruik.
 • ZOO Adventure Oily Protector spray – voor Gevet Nubuck Bekijk en bestel
  Breng de ZOO Adventure Oily Protect spray aan op de laarzen door te sprayen op een afstand van ongeveer 20 cm. Laat de bespoten laarzen op een natuurlijke manier drogen in een goed ventilerende ruimte. De frequentie van het beschermen van de toplaag van het materiaal hangt af van de intensiteit van het gebruik.


Vorm behouden

 • Met laarzenspanners voor schachten houdt u de vorm van de schacht langdurig mooi.
 • De laarzenspanners zorgen er ook voor dat de voering de gelegenheid krijgt om goed te ademen.

  Laarzenspanner Silhouet Bekijk en bestel
  Geschikt voor dameslaarzen Adora, Alieke, Alette, en Kristy
  Geschikt voor herenlaars Vince.

  Laarzenspanner Habitus Bekijk en bestel
  Geschikt voor dameslaarzen Adisa en Alette
  Geschikt voor herenlaars Maxx.


Aan en uittrekken

 • Het aantrekken en uittrekken kan ondersteund worden door ZOO Adventure laarzenknecht Jack. Mocht u het echter zonder assistentie doen, let erop dat u niet met uw ene voet op de hiel van de andere voet uw laarzen uittrekt, hierdoor beschadigen uw laarzen onnodig aan de buitenkant. Ook trapt u hierdoor de binnenkant stuk waardoor het draagcomfort kan worden aangetast. En in het ergste geval kan het contrefort, het hielstuk aan de binnenkant stuk gaan, wat ervoor zorgt dat de voering op dat punt scheurt en het Acquastop membraan kan worden aangetast. Als het Acquastop membraan wordt aangetast werkt de waterdichte functie niet meer.
 • Het met zorg uittrekken van de laarzen houdt de vorm en met name de vorm van de hiel intact.

  Laarzenknecht Jack Bekijk en bestel
  Houten laarzenknecht.


Rubberen buitenzool

 • Rubber is een natuurlijk product met pure eigenschappen. ZOO Adventure gebruikt natuurlijk rubber waardoor sommige kleuren wittig kunnen uitslaan. Dit komt voornamelijk door temperatuurwisselingen. De wittige vettige substantie is makkelijk met een natte doek te verwijderen.
 • Er bestaan Rubber Cleaners die ervoor zorgen dat het wit uitslaan weg blijft, maar pas op voor het bovenleer dat kan worden beschadigd! Onze voorkeur gaat ernaar uit om dit soort producten niet te gebruiken en de natuurlijke eigenschappen van de zool te waarderen.