Vakmanschap

Een gebeurtenis wat vakmanschap vereist

Er is waanzinnig veel te vertellen over het produceren van schoeisel, we willen het leuk houden voor u en zullen in het kort aan u vertellen hoe onze ZOO Adventure laarzen met zorg worden gemaakt. De liefde voor het product is ook in de fabriek van groot belang. Ook in Portugal wordt er vol passie aan deze producten gewerkt, omdat ook zij het ZOO Adventure product waarderen.

Na het ontwerp van de zool en van de leest, volgen de tekeningen van de modellen en worden de materialen bepaald. Het voortraject hoe een collectie tot stand komt slaan we hier voor het gemak over. Ook al is dat uiteraard een vak om eens een keer onder de loep te nemen. Mocht u het interessant vinden om te lezen hoe de ZOO Adventure collectie is geboren, kunt kijken bij “Sinds 1977” over het allemaal begon. Nu, we gaan direct naar de place to be, de fabriek met de gouden handjes.

Patronen maken

In de fabriek worden patronen gemaakt, niet zoals thuis op de vloer met wat patroon papier en een kussen vol spelden, maar aan grote tekentafels met een vervolgproces van het maken van de messen, de gaatjes voor het stikken juist positioneren, het uitrekenen en verdelen van de patronendelen over de huiden en het daadwerkelijk snijden van de patronen met een groot en zwaar apparaat. Dit geldt voor het boven materiaal, voor de voering en ook voor de tussenvoering. Het leer van de gesneden patronen wordt naar wens nog aan de randen geschalmd.

Stikken

De losse stukken leer worden gesorteerd en gaan naar de stik-afdeling waar ze door middel van de naaimachine en mensenhanden in elkaar worden gezet. Het bovenleer behoort gestikt te worden tegen de voering en vervolgens alle stukken aan elkaar om tot een sluitend bovendeel te komen. Bij het stikken van ZOO Adventure wordt er een speciaal draad gebruikt, Italiaanse waterdichte garen.

Voorbereiden leesten

Nog even de laatste randjes er af knippen. Er komt al wat in zicht, het nu nog vormloze bovendeel is bijna klaar. De leest wordt erbij gepakt en aangekleed met een montagezool onder de voet. De aan elkaar genaaide stukken leer worden over een leest heengetrokken, terwijl de uiteinden van de huid de  montagezool raken.

Leesten

De leest wordt omarmd door de machine die twee kussenachtige armen uitreikt en de laarzen eens flink vastpakt. Na een stevige omhelzing komt de leest uit de machine en heeft er een ware transformatie plaatsgevonden, er is
een vorm, een laars ontstaan.

Voorbereiden bovendeel

Het is nog niet echt een laars hoor, het bovendeel is slechts een ongerept eendje wat nog in een prachtige zwaan moet ontpoppen. Het bovendeel met de leest erin wordt langs de randen van de voet zachtjes geschalmd zodat deze een kan worden met de zool straks. Maar zover is het nog niet. Het bovendeel krijgt onder de voet van de leest op de montage zool een klodder met speciale lijm dat handmatig met verve wordt verdeeld.

Voorbereiden onderdeel

In afwachting op de komst van de buitenzool, mag het bovendeel opwarmen in een oven. Ook de zolen krijgen een precaire behandeling, het binnenste wordt nauwkeurig geschalmd langs een machine, schoongemaakt, ingesmeerd met plaksel en opgewarmd in de oven om de lijm te activeren. Klaar om het bovendeel in ontvangst te nemen.

Monteren

Een harde werker zet de leest vast op een pin, duwt met precisie de warme zool erop, controleert nauwkeurig of deze goed in positie zit, ontkoppelt de laars van de pin en brengt het stel naar de machine waar zij verenigd worden. In deze machine, lekker tussen de kussens, wordt zowel vanuit de bovenkant als onderkant druk uitgeoefend. Boven- en onderdeel zijn nu gehecht aan elkaar.

Afwerken

Puur aan elkaar verbonden, bedolven onder wat stofjes en besmeurd met wat vuiligheid, wordt de laars ontzien van lijmresten en andere onvolkomenheden.
De uitneembare binnenzolen worden er in gestopt, de laarzen mogen wat ZOO Adventure labels dragen en worden klaargezet voor controle.

Controle

Na een zorgvuldige controle om te zien dat het intensieve traject het gewenste resultaat heeft, mogen de laarzen worden ingepakt. Alle dozen worden klaargezet voor transport.

De laarzen zijn dus voor een groot gedeelte handgemaakt en daarom uniek. En de ZOO Adventure productie vereist met zijn eigenschappen een zekere zorg en specialisme. Een mooi product voor een mooie persoonlijkheid.